Brug for hjælp til dit AV udstyr?

Kontakt dit lokale AV CENTER som sidder klar til at hjælpe dig videre:

København: 70 20 17 99
Odense: 70 20 29 55
Kolding: 75 53 60 00
Aarhus: 70 20 98 05
Aalborg: 70 20 29 99
Cinema: 57 82 08 68

Umbraco.Web.PublishedCache.NuCache.Property

EU's projektorforbud i 2026: Konsekvenser og mulige alternativer

Forstå EU's projektorforbud i 2026 og find det optimale alternativ. Nedenfor kan du få indsigt i de kommende ændringer, og få hjælp til at træffe informerede beslutninger om hvordan du skal forholde dig.

Afsnit i artiklen

Fremtiden bringer ændringer for projektorer, og det er værd at overveje dine muligheder. Fra 2026 forbyder EU produktion og import af projektorer med udskiftelige pærer, som en del af deres indsats for at reducere brugen af farlige materialer som kviksølv.

Dette forbud, indført under EU-forordning 2017/852, berører ikke kun projektorer med udskiftelige pærer, men også andre produkter, der indeholder kviksølv. Det er en del af en bredere bestræbelse på at beskytte miljøet og menneskers sundhed.

Alternativer

Forbuddet er formentlig også sat i verden ud fra en betragtning om, at der er rigtig gode alternativer, som ikke blot er mere miljøvenlige men rent faktisk også leverer et bedre resultat.

LED- og laserprojektorer

Et af de oplagte alternativer til traditionelle LCD og DLP-projektorer er LED- og laserprojektorer. LED- og laserprojektorer byder på en række fordele, herunder længere levetid, lavere energiforbrug og en miljøvenlig tilgang uden kviksølv. Disse projektorer leverer ikke kun imponerende farvegengivelse og lysstyrke, men bidrager også til en mere bæredygtig teknologisk fremtid.

Samtidig vil det være en 1:1 erstatning af den eksisterende projektor, og løsningen vil derfor ikke skulle ændres væsentligt. Så er du i forvejen glad for din projektorløsning, og ønske at bibeholde denne type af løsning, så er dette en oplagt vej.

Læs mere om projektorer her.

En anden fordel ved en projektorløsning er, at der er mulighed for at skjule den fuldstændig, når den ikke er i brug. Som dette billedeksempel hvor projektor og lærred kan skjules i/ved loftet.
1 af 6

LED-storskærme

For dem, der ønsker en løsning uden behov for udskiftelige lyskilder, er LED-storskærme et interessant alternativ. Med enestående farvegengivelse, kontrast og lysstyrke samt minimal vedligeholdelse, er LED-storskærme absolut fremtidens løsning. Løsningen opbygges af en række mindre moduler, som tilsammen udgør skærmarealet. Det betyder at selve skærmens størrelse og format er fleksibelt, og kan opbygges som det måtte ønskes og passer bedst ind.

LED-storskærmen er med sin kraftige lysstyrke ikke på samme måde udfordret af sollys, som projektoren kan være det.
1 af 6

Netop lysstyrken er et af de områder hvor LED-storskærmene differentierer sig fra projektorer, og mange bliver positivt overrasket over, hvor godt de kan fungerere selv i lokaler med store mængder af direkte sollys. Tag selv et kig på nogle af vores casestories nedenfor, hvor der er rigtig mange forskelligartede eksempler på brugen af LED-storskærme.

Læs mere om LED-storskærme.

Skærme og touchskærme

Afhængigt af hvor stort et visningsareal der er brug for, kan skærme og touchskærme, i takt med deres voksende størrelser, også være et alternativ. Eksempelvis kan en touchskærm fås i størrelser helt op til 98", hvilket måske vil være tilstrækkeligt i nogle tilfælde.

Skærme fås i størrelser helt oppe omkring 98", og kan i højere grad end tidligere være et substitut for en projektor.
1 af 6

Gode råd er ikke dyre

Er du i tvivl om, hvor vidt din projektor overhovedet er ramt af ovenstående EU-forordning, ønsker du at få rådgivning omkring fordele og ulemper ved de forskellige muligheder eller har du andre spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte os.

Vi står altid til rådighed for en uforpligtende snak om, hvad der giver bedst mening i netop din virksomhed. Ring eller skriv til os via formularen nederst på siden.

Kontakt os

Ring eller skriv til os via nedenstående kontaktformular.

Ring mig op

Jeg vil gerne kontaktes af en AV CENTER ansat