Brug for hjælp til dit AV udstyr?

Kontakt dit lokale AV CENTER som sidder klar til at hjælpe dig videre:

København: 70 20 17 99
Odense: 70 20 29 55
Kolding: 75 53 60 00
Aarhus: 70 20 98 05
Aalborg: 70 20 29 99
Cinema: 57 82 08 68

Umbraco.Web.PublishedCache.NuCache.Property

Tirpitz - ”Livsfare - Miner!”

I august 1944 gik den tyske besættelsesmagt i gang med at bygge Tirpitz bunkeren ud for Blåvand. Krigen sluttede før bunkeren blev færdig. I dag er området omkring bunkeren omdannet til et moderne museum med imponerende arkitektur udført af BIG – Bjarke Ingels Group.

Afsnit i artiklen

I foråret 2019 åbnede Tirpitz’ første særudstilling med titlen ”Livsfare - Miner!” og som leverandør af AV-udstyr faldt valget på AV CENTER. Vi var ligeledes involveret da museet blev opført starten af 2017, dengang som leverandør af teknikere og mandskab til opsætning af AV-udstyret til den permanente udstilling.

Udstillingen tager udgangspunkt i nøgternt og sagligt at fortælle om det store minefelt på 1,5 millioner miner, som tyskerne under anden verdenskrig anlagde på de danske kyster, i særdeleshed på vestkysten. Historien om, hvordan der efterfølgende blev etableret en minerydning og hvordan tyske soldater selv foretog minerydningen under observation og kontrol af danske soldater. Publikum kan på udstillingen selv opleve noget af den farlighed, utryghed og det menneskelige pres, som minerydningen betød for de involverede.

22 meter lang billedprojektion

En af de centrale installationer, som AV CENTER har udført, er en 22 meter lang billedprojektion. Her vises et stort sammenhængende billede af kyst, hav, horisont og himmel. Billedet er lavet med fem lysstærke Panasonic projektorer, som er synkroniseret, så projektionen for publikum virker som et samlet billede af horisonten med 5 nedslagspunkter.

1 af 6

Ved hjælp af spejlteknik i den nederste del af billedprojektionen får publikum også fornemmelsen af, at vand og hav ikke stopper på væggen, men fortsætter ind over gulvet i udstillingslokalet.

Virtuel minesprængning giver rystelser i gulvet

Netop gulvet, som består af 40x40cm felter, har en vigtig funktion i udstillingen. Gulvet har tre konkrete felter, som når de bliver betrådt af publikum, udløser en virtuel ”sprængning” af en mine. ”Sprængningen” foregår dels på billedprojektionen, men også på lydsiden og samtidig også med indbyggede vibrationer i gulvet. Så både syn-, høre- og følesansen bliver ”rystet”, når mine-springningen aktiveres.

Mineudstilling på Tirpitz Museet
1 af 6

I særudstillingen er der også projektion af stemningsbilleder med fokus på de forskellige emner i udstillingen. 12 projektorer med hver sin afspiller tager sig af den del og alt er opereret fra et centralt rackskab, som står i teknikrummet. Styring og betjening foregår via Crestron betjeningspaneler.

Søren Maibom fra AV CENTER har været tilknyttet opgaven og han fortæller: ”Vi har ideudviklet i samarbejde med museet og udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, og i januar startede vi op med at lave mock-ups på de vigtigste installationer for at gennemprøve funktionalitet. Den største installation er den store horisontprojektion, som viser nedslag i Atlant-volden fra Blåvand og hele vejen ned til Frankrig. Det er muligt at udløse en mine ved at træde på et gulvfelt, og det har vi udført ved at lægge vejeceller ned, som giver en impuls til systemet. Så springer der en mine, så foregår det omkring det billedfelt, hvor minen er betrådt. På lydsiden har vi lavet en forholdsvis kompleks programmering, hvor den generelle hav-lyd tones ud i alle højttalere, og sprængningslyden aktiveres, men kun i de højttalere, som er tæt på ”minefeltet”. Det er udført med BSS digital mixer og højttalere fra JBL. Et haptisk feedback, som giver rystelser i gulvet, bliver også aktiveret. Det kan mærkes af de publikummer, som er tæt på den person, som har aktiveret minen.”

Barn og mor ved Tirpitz-udstillingen
1 af 6
AV CENTER har gjort et kæmpe stor arbejde for at få alt det tekniske til at virke lige efter vores ide. Vi har jo samarbejdet med AV CENTER lige fra starten og vi bruger også AV CENTER til dagligt, bl.a. når der skal opdateres.
Stina Troldtoft Andersen Udstillingsleder, Varde Museerne

Stina Troldtoft Andersen, udstillingsleder hos Vardemuseerne, udtaler: ”Der er en hel del effekter i denne særudstilling, som publikum virkelig har taget godt imod. AV CENTER har gjort et kæmpe stor arbejde for at få alt det tekniske til at virke lige efter vores ide. Sådan en udstilling er altid et samarbejde mellem mange personer og firmaer, og de har alle været gode til at arbejde sammen og løse problematikkerne i fællesskab, når de har opstået. Vi har jo samarbejdet med AV CENTER lige fra starten og vi bruger også AV CENTER til dagligt, bl.a. når der skal opdateres. Det er dejligt for os at samarbejde med et firma, som kender huset og udstillingen ind og ud.”

Bunker i udstillingen
1 af 6

Kontakt os

Ring eller skriv til os via nedenstående kontaktformular.

Ring mig op

Jeg vil gerne kontaktes af en AV CENTER ansat